Jant Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

male customer choosing wheel rims at car service

Tekerleğin takıldığı kısma jant adı verilmektedir. Jantlar, bir aracın yandan görünümünü etkileyen en önemli detaylardan biridir. Ayrıca jantların; yol tutuşu, yakıt tüketimi ve güvenlik gibi birçok alanda da önemli görevleri bulunmaktadır. Bu nedenle jant modelleri arasından aracınız için en uygununu seçerken görünüm dışında birçok farklı kriteri hesaba katmanız gerekir.

Jant Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Jant seçiminde en önemli nokta güvenliktir ve kaliteli jant markalarını tercih etmek, sürüş güvenliğinizi etkiler. Çünkü yürür aksam ile bağlantısı olan jantta herhangi bir sorun yaşanması durumunda araç tehlike ile karşılaşabilir. Marka dışında en çok sorulan sorular ise “Jant çapı neye göre belirlenir?”, “Her jant her arabaya olur mu?”, “Çelik jant nasıl seçilir?” ve “Çıkma jant alınır mı?” şeklinde sıralanmaktadır.

Jant Ölçüsü Nasıl Belirlenir?

Jant ölçüsünde ilk olarak genişliğe dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu noktada otomobilinizin üreticisi olan firmanın verdiği değerlere hareket edebilirsiniz. Çünkü genişlik normalden daha fazlaysa jant dışarıya ya da içeriye doğru uzayabilmektedir. Bu durumda da aracın yürür aksamı normalden daha çabuk yıpranır ve zarar görür. Genişliği ölçmek için jantın flanş adı verilen çıkıntılarından yardım alabilirsiniz. Her iki yanda yer alan flanşları dahil etmeden bir mezura ya da metre yardımı ile jant genişliğini öğrenebilirsiniz.

Jant ölçüsü konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise büyüklük yani jant çapıdır. Satın alacağınız jantın, aracınızın kullanıcı kılavuzunda belirtilen çaptan daha büyük olmaması gerekmektedir. Çapı büyük bir jant almanız durumunda aracın çamurluk ve yürür aksamı zarar görür. Aynı şekilde jantın küçük olması durumunda da yürür aksam zarar görebilmektedir.

Ayrıca jant boyutlarının normalden farklı olması durumunda lastik sürtünmesi ve dolaylı olarak yakıt tüketimi artmaktadır. Ayrıca çok fazla sürtündüğü için lastik de zarar görebilmektedir. Kısacası “Her jant her arabaya olur mu?” sorusunun cevabı “Hayır!” olacaktır. Her zaman aracın üreticisi tarafından verilen kılavuz değerlerine uyulması ve ölçülere dikkat edilmesi gerekmektedir.

Jant Bijonu Ne Kadar Önemlidir?

Jant, bijon aralığı ile araca sabitlenmektedir. Bu nedenle bijon aralığı ve sayısı gibi değerler, jant satın alma konusunda önemli bir yer tutar. İlk olarak bijon sayısına bakılması gerekir. Jant üzerinde 3, 4, 5, 6 veya 8 adet bijon bulunabilir. Satın alacağınız jantın bijon adedi uygunsa bijon aralığını kontrol etmeniz gerekir. Bijonlar dairesel bir eksen üzerinde konumlandırılmıştır. Karşılıklı iki bijon mesafesini ölçüp ekseninin çapını öğrenebilirsiniz. Böylece bijon aralığına ulaşmış olursunuz. Alacağınız jantın bijon aralığı ile aracınızın bijon aralığı farklıysa monte edilmesi mümkün değildir.

Çelik Jant Nasıl Seçilir?

Jant konusunda en büyük sorun, jantın tam olarak tanımının yapılmamasıdır. Jant, üzerine tekerleğin takıldığı parçanın adıdır ve genellikle çeşitli güçlü maddeler ya da birden fazla güçlü maddenin alaşımından imal edilir. Bu parça bazen plastik jant kapağı ya da çelik kapakla da örtülebilir. Bu durum, jantın plastik ya da çelik olduğu anlamına gelmez. Örneğin plastik kapağa sahip olan alaşım jantlar da olabilir ve bunlara plastik jant denilmemektedir. Çünkü önemli olan jant kapağı değil, jantın kendisidir.

Aracınızın halihazırda çelik jantı yoksa ve almak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey, yukarıda bahsettiğimiz ölçülere uygun bir jant seçmenizdir. Eğer kapaklı bir jant seçtiyseniz ek olarak çelik jant kapağı almanız da gerekir.

Çıkma Jant Alınır mı?

Çıkma yani bir araçta daha önce kullanılmış jantların başka bir araca takılması, jantın durumuna göre değişiklik gösterir. Jant ve lastik işleri ile ilgilenen bir uzmanın, araca takılmasını istediğiniz çıkma jantları incelemesi gerekir. Çünkü çatlak gibi kullanımı engelleyecek bazı hasarları fark etmek oldukça güçtür ve bu tür hasarları sadece uzmanlar keşfedebilir.

Kaynak: https://www.sahibinden.com/oto360/jant-alirken-nelere-dikkat-edilmeli

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email