Lastik Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

kazan-ot-lastik-tamir

Otomobiller ne kadar sofistike olurlarsa olsunlar, yolla temas ettikleri tek nokta lastikleri. Doğru lastikler olmadan otomobilinizin yola tutunma kabiliyetinden büyük ödünler verebilirsiniz ve sonuçları ağır olabilir. Bu sebeple lastiklerinizin otomobilinizin performansında olduğu kadar güvenliğinde oynadığı rol de çok büyük.

Lastik ebatları ne olmalı? Havalar soğumaya başladı; kış lastiği ne zaman takılmalı? Karlı günlere şimdiden hazırlanmak adına kar zinciri nasıl seçilir? Tüm bu soruların yanıtları burada!

Yeni lastik alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Alacağınız lastiğin, markasından önce otomobilinizin üreticisinin tavsiye ettiği ebatlarda ve nitelikte olmasına dikkat etmelisiniz. Lastiğinizin yanağına baktığınızda birtakım numaralar ve yazılar göreceksiniz. Karmaşık gibi görünse de, aslında lastik alırken bilmeniz gereken her şeyi sizin için özetledik.

Örnek olarak yanağında “205/55 R16 94H” yazan bir lastiği inceleyelim:

– 205Lastiğin taban genişliğinin milimetre cinsinden değeridir.
– 55: “En/boy oranı” olarak da bilinen, lastik yanağının lastik tabanına oranını yüzde cinsinden gösteren değerdir. Yani örneğimizdeki lastiğin 205 mm’lik tabanın yüzde 55’i kadar (112,75 mm) yanak yüksekliği var.
– RLastiğin radyal yapı ile üretildiğini gösterir.
– 16Jantın çapını inç cinsinden ifade eder.
– 94Lastiğin yük kategorisini tanımlar; bu örnekte 670 kg’ye tekabül ediyor. Lastiğin taşıyabildiği en fazla ağırlığı ifade eder.
– HLastiğin hız kategorisini tanımlar. Örneğimizdeki lastiğin çıkabileceği en yüksek sürat 210 km/s.

Bunların dışında lastiğin üretim tarihi bilgilerine de dikkat etmelisiniz. DOT harflerinin ardından gelen harf ve rakamlardan oluşan bu kodun sadece son 4 hanesine bakmanız yeterli.

Örneğimizdeki lastiğin DOT kodunun son 4 hanesinin 4315 olduğunu varsayalım. Bu, lastiğin 2015 yılının 43. haftasında üretildiğini gösterir. Normal koşullarda bir lastiğin raf ömrü 5 yıldır, fakat nasıl depolandıklarını bilemeyeceğiniz için 2 yıldan eski lastikleri almamanızı öneririz.

Ne tip bir lastik almalısınız?

Konfor arıyorsanız, normal yol lastikleri konfor ve sessizliği dengeleyerek, hem kuru hem ıslak zeminde yeterli performansı sağlar.

Önceliğiniz performans, normal lastiklere kıyasla viraj kabiliyeti ve yol tutuş odaklı geliştirilen yumuşak hamurlu yüksek performans lastikleri almalısınız.

SUV kullanıyorsanız, her koşulda tutunmaya elverişli ve aracınızın kütlesine dayanıklı 4×4 ve SUV lastikleri sizin için uygun olanlardır.

Kış lastiği nasıl kullanılır?

Dört mevsim ve kış lastiklerinden hangisini kullanmanız gerektiğine, tamamen ihtiyaçlarınız ve kullandığınız koşullar doğrultusunda karar vermelisiniz.

Dört mevsim lastikleri farklı koşullarda çalışabilen çok yönlü lastiklerdir. Yaz ve kış lastiklerinin kimi avantajlarını bünyelerinde barındırdıkları için mevsimsel farklılıkların çok yoğun yaşanmadığı bölgelerde tercih edebilirsiniz.

Kış lastikleri ise zemin tepkilerinin öngörülemez olduğu karlı ve buzlu koşullarda en iyi performansı gösterirler. Dahası, kuru ya da ıslak fark etmeksizin hava sıcaklığının 7 derecenin altında olduğu her koşulda mümkün olan en güvenli sürüş için kış lastiklerini tercih etmelisiniz.

Hangisini seçmeniz gerektiğiyse tamamen yaşadığınız yere ve otomobilinizi kullandığınız koşullara göre değişir. Eğer aylarca şiddetli kar yağışları ve buz kaplı yollarla boğuşmadığınız bir yerdeyseniz muhtemelen dört mevsim lastik kullanmak yetecektir.

Kış lastiği takmak şart mıdır?

Kış aylarının zorlayıcı olduğu bir yerdeyseniz, ya da otomobilinizle kış aylarında uzun yol yapıyorsanız, kış lastiği almak, belki yeri geldiğinde hayatınızı dahi kurtarabilecek bir güvenlik önlemi olacaktır.

Havalar ısınmaya başladığında kış lastiklerinizi depolayıp dört mevsim ya da normal lastiklerinize geri dönmeyi unutmayın. Kış lastikleri zorlu koşullarda çok üstün olsalar da, hava sıcaklığının 7 derecenin üstüne çıkmaya başladığı zamanlarda performanslarını kaybetmeye ve daha hızlı aşınmaya başlarlar.

Kar zinciri nasıl takılır?

Zincir kullanmak, kış koşulları için geçici fakat ekonomik bir çözüm olabilir. Çoğu araç zincir kullanmaya elverişlidir, fakat otomobilinizin tekerlekleriyle gövdesi arasında yeterince aralık bulunduğundan emin olmalısınız.

Zincir kullanırken genel olarak otomobillerin çekiş kontrol sistemleri kapatılmalıdır. Yine de, her otomobil farklı olduğundan, zincir kullanmadan önce otomobilinizin kullanım kitapçığına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.

Kar zinciri takmanın lastiğe zararı var mıdır?

Zincir takılıyken otomobilinizi yavaş ve sakin bir şekilde kullanmalı, 50 km/s sürati geçmemeli, sert hızlanma ve ani frenlerden kaçınmalısınız. Ayrıca zincir takıp yola çıktıktan kısa bir süre sonra durup zincirlerin sıkılığını kontrol etmeniz gerekecektir.

Yola, otomobilinizin yürüyen aksamına ve lastiklerinize zarar vermemek adına kar zincirlerini kuru yollarda kullanmamalısınız.

Kaynak: https://blog.gittigidiyor.com/otomobil-motosiklet-ve-aksesuar/lastik-secerken-dikkat-edilmesi-gerekenler

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email